Sprawy generalne Rzecznika Praw Obywatelskich



Wystąpienie do Minister Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej w sprawie bezpieczeństwa osób bezdomnych w związku z epidemią koronawirusa z dnia 2020-03-20.

Adresat:
Minister Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej
Sygnatura:
IV.7217.12.2020
Data sprawy:
2020-03-20
Rodzaj sprawy:
wystąpienie o charakterze generalnym (WG)
Nazwa zepołu:
Zespół Prawa Cywilnego
Wynik sprawy:
Opis sprawy:

Wystąpienie do Minister Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej w sprawie bezpieczeństwa osób bezdomnych w związku z epidemią koronawirusa.

W stałym zainteresowaniu Rzecznika Praw Obywatelskich jest sytuacja osób doświadczających bezdomności, które w okresie obecnego zagrożenia pandemicznego stanowią grupę wymagającą szczególnego wsparcia i pomocy ze strony organów państwa i samorządu. Rzecznik zauważa, że osoby bezdomne mają dużo trudniejszy dostęp do opieki medycznej oraz do bieżących, rzetelnych informacji na temat pandemii oraz sposobów zapobiegania zakażeniu. Natomiast korzystanie ze wsparcia w placówkach zapewniających schronienie oznacza przebywanie w dużej grupie ludzi. W tych okolicznościach istotnego znaczenia nabiera kwestia sprawnego i łatwo dostępnego dystrybuowania żywności w ramach banków żywności. Konieczne jest m.in. ułatwienie dostępu do tej żywności dla podmiotów, które w bezpośredni sposób pomagają osobom w kryzysie bezdomności. Z informacji napływających do Biura Rzecznika Praw Obywatelskich wynika jednak, że maleją posiadane przez nich zasoby żywności, zaś pozyskanie nowych zapasów - z banków żywności - jest dla nich praktycznie niewykonalne. Problemem jest także wydawanie żywności z tych banków bezpośrednio osobom bezdomnym, które często nie mają żadnych warunków, aby z otrzymanych produktów przygotować sobie we własnym zakresie posiłek. W związku z powyższym Rzecznik zwrócił się do Minister Rodziny, Pracy i Polityki społecznej z prośbą o udzielenie informacji, czy zostało już wprowadzone zapowiadane przez Premiera uproszczenie procedur dystrybuowania żywności z banków żywności.

 
Wystąpienie dołączone do tego dokumentu: