Sprawy generalne Rzecznika Praw Obywatelskich



1. w sprawie wprowadzenia w wojsku systemu zbiorowego żywienia i zapobiegania zagrożeniom (HACCP) oraz problemów kadrowych z dnia 2006-04-25.

Adresat:
MINISTERSTWO OBRONY NARODOWEJ
Sygnatura:
RPO/525943/06/IX/902 RZ
Data sprawy:
2006-04-25
Rodzaj sprawy:
wystąpienie o charakterze generalnym (WG)
Nazwa zepołu:
!!!(do 06.01.2011) OCHRONY PRAW ŻOŁNIERZY, FUNKCJONARIUSZY SŁUŻB PUBLICZNYCH I CUDZOZIEM.
Wynik sprawy:
Opis sprawy:

1. w sprawie wprowadzenia w wojsku systemu zbiorowego żywienia i zapobiegania zagrożeniom (HACCP) oraz problemów kadrowych.

Brakuje rozwiązań prawnych pozwalających na kompleksowe i sprawne wdrażanie systemu HACCP, rekomendowanego przez Światową Organizację Zdrowia. Wdrażanie tego systemu oparte jest na postanowieniach dwu aktów stanowiących o jakości i wyposażeniu kuchni i stołówek żołnierskich. Treść tych postanowień nie rozwiązuje dostatecznie problemu przystosowania infrastruktury żywienia do wymagań systemu HACCP. Zalecenia zawarte we wskazanych dokumentach dotyczą jedynie obiektów remontowanych, projektowanych i nowo budowanych, nie odnoszą się zaś do pozostałej części funkcjonującej infrastruktury. Stan ten skutkuje dekapitalizacją sprzętu kuchennego i brakiem możliwości jego wymiany na zgodny z wymogami systemu. Pomoc prawna dla realizujących zadanie wprowadzania systemu jest zbyt mała, co prowadzi do nieprawidłowości w realizacji zamówień publicznych przy zakupie środków i urządzeń. Stwierdzono nieprawidłowości w realizacji przez Agencję Mienia Wojskowego dostaw artykułów żywnościowych. W wystąpieniu wskazano również problem pobierania podatku od bezpłatnego wyżywienia należnego żołnierzom zawodowym, oraz pozbawienia dodatku służbowego żołnierzy pełniących służbę w Centrach Szkolenia. Ponadto istnieje potrzeba zweryfikowania założeń systemu indywidualnego prognozowania awansu, szkolenia i oceny poszczególnych żołnierzy oraz zmiany kryteriów doboru do służby w korpusie szeregowych zawodowych.

Inf. 4-6/2006, str.

 
Wystąpienie dołączone do tego dokumentu:


Data odpowiedzi:
2006-06-09
Opis odpowiedzi:
1. Minister Obrony Narodowej (01.06.2006 r.) poinformował, że podstawowe etapy wdrażania systemu HACCP w większości jednostek wojskowych zakończono z dniem 31.12.2005 r. Wdrażanie tego systemu jest procesem ciągłym, wymagającym nakładów rzeczowych i finansowych, zapewniających podnoszenie jakości i bezpieczeństwa żywności i żywienia. Logistyka Wojsk Lądowych na 2007 r. przewiduje zwiększenie o ok. 50% listy żywności planowanej do zakupu, co w istotny sposób wpłynie na urozmaicenie posiłków.
Wolne od podatku są świadczenia rzeczowe i ekwiwalenty za te świadczenia przysługujące na podstawie przepisów o bezpieczeństwie i higienie pracy. Osoby, które z mocy innych przepisów posiadają uprawnienia do bezpłatnego wyżywienia (szefowie służby żywnościowej, kierownicy stołówek żołnierskich, szefowie pododdziałów, lekarze, pracownicy wojska - personel kuchenny) zobowiązane są do płacenia podatku dochodowego od wartości świadczeń otrzymanych w naturze (m.in. posiłki). W najbliższym czasie nie przewiduje się zmiany rozporządzenia w sprawie dodatków do uposażenia zasadniczego. Minister przedstawił także przygotowane przez MON zmiany ustawy o służbie wojskowej żołnierzy zawodowych w zakresie zarządzania zasobami żołnierzy zawodowych, dotyczące mechanizmów prognozowania dalszego rozwoju służby wojskowej żołnierza, jak również zmian dotyczących czasu służby.
Inf. 4-6/2006, str.